Ułatwienia dostępu

Zarządzanie i inżynieria produkcji – II stopień

Zarządzanie i inżynieria produkcji – II stopień

Kierunek

Zarządzanie i inżynieria produkcji

Kolegium

Nauk o Zarządzaniu i Jakości

Instytut

Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem 

Stopień

Drugi (studia 3 semestralne)

Tytuł zawodowy

Magister

Tryb

Stacjonarny, niestacjonarny

Język wykładów

Polski

Specjalności

  • Projakościowe zarządzanie produkcją
  • Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności
  • Zarządzanie projektami w produkcji
O kierunku

Studia na kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji umożliwiają zdobycie wiedzy i umiejętności w obszarze projektowania produktów, procesów i systemów. Kierunek ten skutecznie łączy wiedzę z dziedziny nauk o zarządzaniu i jakości z naukami technicznymi, umożliwiając zdobycie zarówno kompetencji menedżerskich, jak i umiejętności dostosowywania metod zarządzania do bieżących trendów i zmian w gospodarce. Absolwenci przygotowani są do aktywnego uczestnictwa w życiu gospodarczym i społecznym, podejmowania decyzji związanych z organizacją i zarządzaniem produkcją oraz skutecznego wykorzystywania narzędzi wspierających procesy decyzyjne. Ich umiejętności są cenione w takich obszarach jak: badania i rozwój, projektowanie procesów produkcyjnych, produkcja, eksploatacja, serwis.

Program studiów
Perspektywy zawodowe

Dzięki międzyobszarowej wiedzy zdobytej podczas studiów Absolwent tego kierunku może rozwijać karierę specjalisty ds. zarządzania procesami w dużych przedsiębiorstwach z różnych obszarów gospodarki (B2B i B2C), o szerokiej specjalizacji stanowisk:

  • w pionie dyrektora ds. produkcji,
  • w dziale głównego technologa,
  • w działach: przygotowania produkcji, marketingu, organizacjach otoczenia biznesu, wymagających wsparcia z zakresu zarządzania produkcją,
  • w centrach badawczo-rozwojowych.

 

Absolwenci tego kierunku wyposażeni są nie tylko w umiejętności menadżerskie, ale także posiadają zdolność rozwiązywania problemów technicznych z zakresu inżynierii, w tym projektowania nowych i optymalizowania istniejących procesów technologicznych, systemów produkcyjnych i eksploatacyjnych; nadzorowania obiektów i systemów zarządzania; doboru i szkolenia personelu. Absolwenci tego kierunku otrzymują także wiedzę z zakresu ekologii przemysłowej; marketingu i logistyki. 

Atuty kierunku

Kierunek został wyróżniony w 2021 roku certyfikatem „Studia z przyszłością”.

Studenci kierunku mogą rozwijać swoje zainteresowania korzystając z bogatej oferty kół naukowych działających przy Katedrach Instytutu.

Wykorzystanie nowoczesnego laboratorium projektowania i technologii druku 3D daje absolwentom konkretną wiedzę i doświadczenie, które mogą zastosować w praktyce biznesowej. Współpraca z otoczeniem biznesowym umożliwia dostosowanie programu studiów do aktualnych technologii stosowanych w przemyśle, co zapewnia absolwentom konkurencyjność na rynku pracy.

Realizacja procesu kształcenia odbywa się z wykorzystaniem innowacyjnych metod kształcenia, takich jak: metoda projektowa, eyetracking, interaktywne zajęcia online, symulacje biznesowe, case study.

Specjalności
  • Projakościowe zarządzanie produkcją
    pozwala przede wszystkim łączyć wiedzę inżynierską z umiejętnościami menedżerskimi, jest dedykowana osobom, które chcą pogłębić swoją wiedzę z zakresu funkcjonowania przedsiębiorstw. Przedmioty realizowane w ramach tej specjalności pozwalają poznać i zrozumieć zaawansowane procesy mające wpływ na jakość produkcji, a także jakość funkcjonowania przedsiębiorstw produkcyjnych. Szczególny nacisk położono na kwestie innowacyjności i dostosowania produktu do potrzeb i oczekiwań konsumenta oraz praktyczne aspekty zarządzania – case studies z przedsiębiorstw produkcyjnych i usługowych.
    Wybrane przedmioty:
  • Optymalizacja procesów produkcyjnych,
  • Zarządzanie zespołem produkcyjnym,
  • Szczupłe systemy wytwarzania,
  • Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa produkcyjnego,
  • Zarządzanie projektami w produkcji,
  • Zintegrowane systemy wytwarzania,
  • Negocjacje handlowe,
  • Audyt zakładu produkcyjnego. 

  • Zarządzanie i inżynieria produkcji żywności
    umożliwia uzyskanie zaawansowanej wiedzy oraz umiejętności rozwiązywania problemów z zakresu zarządzania systemami produkcji i dystrybucji żywności ze szczególnym uwzględnieniem wymagań w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego. Interesującym elementem programu specjalności są zajęcia umożliwiające nabycie praktycznych umiejętności projektowania produktów żywnościowych zgodnie z aktualnymi uwarunkowaniami technologicznymi, ekologicznymi, ekonomicznymi prawnymi, preferencjami konsumenta oraz trendami rynkowymi.
    Wybrane przedmioty:
  • Analiza sensoryczna w kształtowaniu jakości żywności,
  • Zielony Ład a produkcja żywności,
  • Rozwój produktów żywnościowych,
  • Higiena w produkcji żywności,
  • Optymalizacja jakości żywności,
  • Certyfikacja żywności,
  • Innowacje w produkcji żywności,
  • Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności. 

  • Zarządzanie projektami w produkcji
    umożliwia uzyskanie zaawansowanej wiedzy z zakresu zarządzania projektami, dzięki której absolwenci potrafią definiować zakres projektu, obliczać koszty projektu, określać i wykorzystywać zasoby niezbędne do realizacji projektu, wyznaczać czas trwania projektu, szacować ponoszone ryzyka w realizacji projektu, wdrażać prace projektowe, realizować metodyki zarządzania projektami, stosować informatyczne systemy zarządzania projektami. Specjalność przeznaczona dla studentów planujących zarządzać złożonymi przedsięwzięciami, realizowanymi w formie projektów, potrafiących pracować w zespole, przygotowanych do pracy na stanowiskach kierowniczych.
    Wybrane przedmioty:
  • Biznesplan,
  • Finanse i rachunkowość w projektach,
  • MS project,
  • Narzędzia sterowania projektem,
  • Podstawy zarządzania projektami,
  • Prawne aspekty w projektach,
  • Systemowe zarządzanie w projektach,
  • Warsztaty zarządzania projektami,
  • Zarządzanie jakością w projektach,
  • Źródła finansowania projektów.